Terug naar Index  |   Boekverslagen Overzicht  |   Verslag schrijven  |   Verslag uploaden  |   Zoeken in database  
Menu
Index De Meester Lespraktijk LesideeŽn Werkbladen Liedjes Webwinkel Links Gastenboek en e-mail

Problemen bij openen PDF-bestanden?
Klik hier!Print-vriendelijke versie

De schaduw van Skellig
David Almond


Boekverslag door: Geoffrey Reemer
Dit verslag is 11123 keer bekeken.
Uitgeverij: Querido, Amsterdam
Jaar: 1999
Categorie: C-boek
Rubriek: Diversen
Zilveren Griffel 2000

Michael heeft het niet makkelijk thuis. Ze zijn pas verhuisd naar een huis waar nog heel veel aan geklust moet worden, en bovendien is zijn zusje ook heel erg ziek. Maar het vreemdste komt nog: in de smerige, bouwvallen garage vindt hij een man, die daar altijd op de grond ligt. De man lijdt aan artritis, waardoor zijn botten helemaal verkalken. De man wil alleen zijn, maar Michael neemt het op zich om hem te verzorgen, samen met Nina, zijn avontuurlijke buurmeisje. Maar de garage zal gesloopt worden en de kinderen weten niet wat ze met de man aanmoeten. Nina weet wel een andere plek in een geheime schuur, en daar brengen ze de man, die Skellig blijkt te heten, naartoe. Als ze hem zijn jasje uit willen trekken, ontdekken ze iets heel bijzonders: Skellig blijkt vleugels te hebben, die uit zijn schouderbladen groeien! Skellig ligt nu gelukkig veilig, maar met de toestand van Michaels zusje gaat het steeds slechter. Als de kinderen nog een keer bij Skellig gaan kijken, blijkt hij verdwenen. Op hetzelfde moment voelt Michael dat de hartslag van zijn zusje gestopt is. Hij vreest het ergste, maar als zijn vader thuiskomt, vertelt hij dat het toch nog goed gekomen is. Later blijkt dat Skellig haar kracht heeft gegeven, opdat ze niet zou sterven. Maar dan moet Skellig weer vertrekken. Waarheen? Niemand weet het.

Thema
Dit is een moeilijk boek dat gaat over vriendschap en bescherming. Skellig is een symbool voor de toestand van Michaels zusje. Doordat Michael Skellig zo goed verzorgde, werd hij sterker, en daardoor werd zijn zusje ook steeds sterker. Had Michael de man echter laten creperen, dan was zijn zusje zeker gestorven. Het gaat er dus om, dat je elkaar altijd moet hebben, en dat je daar altijd wat voor terugkrijgt.

Hoe kun je dit boek in de klas gebruiken?
Ik vind dit boek eigenlijk een beetje te moeilijk om in de basisschool te gebruiken.

Waardering
Dit is ťťn van de weinige magisch realistische boeken voor kinderen en ik vond het zeker bijzonder om te lezen. De stijl is erg mooi met beeldspraak en originele personages, maar ik denk niet dat dit kinderen zal aanspreken. Het is gewoon erg moeilijk om dit boek te begrijpen. En ik denk dat dit ook het hele verschil tussen de Griffels en de Kinderjury is: griffels zijn literatuur, kinderjury lectuur. En kinderen zullen meestal niet gemotiveerd zijn om moeilijke boeken zoals dit te lezen.
Maar ik vond het zeker de moeite waard om eens te zien hoe de literatuur naar de kinderen toegebracht werd.

Dit boekverslag is toegevoegd op 09-01-2003 door Geoffrey Reemer.
Copyright ©2018