Terug naar Index  |   Boekverslagen Overzicht  |   Verslag schrijven  |   Verslag uploaden  |   Zoeken in database  
Menu
Index De Meester Lespraktijk LesideeŽn Werkbladen Liedjes Webwinkel Links Gastenboek en e-mail

Problemen bij openen PDF-bestanden?
Klik hier!Print-vriendelijke versie

Het land TelevisiŽ
Kurt Baumann


Boekverslag door: Geoffrey Reemer
Dit verslag is 7002 keer bekeken.
Illustrator: Jiri Bernard
Uitgeverij: De Vier Windstreken, Den Haag
Jaar: 1989
Categorie: Prentenboek
Rubriek: Diversen

In het land TelevisiŽ staan overal televisietoestellen. Hierdoor is het eigenlijk wel een stuk minder gezellig, omdat de mensen de hele tijd televisie zitten te kijken. Er wordt ook nauwelijks meer gepraat, omdat dit teveel stoort. Het land wordt geregeerd door een koning en een kanselier. De koning houdt van sport en de kanselier van westerns. Ze willen allebei dat het volk hun favoriete programmaís kijkt. Hierdoor kijkt de ene helft van het volk sport en de andere helft westerns. Maar de mensen halen TV en realiteit op een gegeven moment door elkaar en uiteindelijk loopt de ene helft in sportkleding en de andere helft in cowboypakken. De twee kampen kunnen elkaar ook niet verdragen. En zo gaat het maar door.
Op een dag komt een jongetje, Billy, bij een meertje en heeft zin om te zwemmen. Hij trekt zín kleren uit en springt in het water. Na een tijdje ziet hij een ander jongetje dat ook aan het zwemmen is. Samen spelen ze de hele middag en worden vrienden. Maar als ze zich weer aankleden, merken ze dat Billy een cowboyjongen was, en het andere jongetje, Ruud, een sporter. Ze besluiten samen dat het land belachelijk bezig is en gaan er wat aan doen. Ze ruilen een paar kledingstukken en als halve cowboys en halve sporters gaan ze terug naar de stad. Door deze vreemde vertoning gaan de beide kampen langzamerhand weer met elkaar praten en uiteindelijk ook elkaars kleren dragen. Dan realiseren ze zich dat ze zijn opgestookt door de koning en de kanselier en die worden ook verjaagd. Natuurlijk worden Billy en Ruud, die dan al volwassen zijn, tot nieuwe koning en kanselier verkozen en ze leven nog lang en gelukkig.

Thema
Dit boek is geschreven in 1989, toen de Berlijnse Muur viel. De West-Berlijners kwamen voor het eerst in contact met de Oost-Berlijners en ontdekten dat ze elkaar best wel aardig vonden. Maar hun leiders hadden altijd gezegd: die van de andere kant zijn slecht. Vandaar dit boek. Het thema is: ďJe moet niet denken dat iemand slecht is, omdat hij bij een bepaalde groep hoort.Ē

Hoe kun je dit boek in de klas gebruiken?
Dit prentenboek is geschreven voor de middenbouw. Het is een handig boek om te gebruiken in een kringgesprek over discriminatie.

Waardering
Het boek is erg surrealistisch en overdreven, maar dat is op zich wel leuk. Het boek laat op een eenvoudige manier zien hoe dwaas sommige mensen kunnen zijn, om zichzelf in twee of meer kampen op te delen en zich van de leden van het andere kamp af te keren. In het verhaal worden wel wat moeilijke woorden gebruikt, maar de gemiddelde groep 4 leerling moet daar uit kunnen komen. De tekeningen vind ik eigenlijk niet geweldig. De poppetjes lijken erg op elkaar en die aardappelhoofden vind ik niet echt geslaagd. Toch is dit boek best leuk om te lezen. Het thema is goed en komt duidelijk over.

Dit boekverslag is toegevoegd op 10-01-2003 door Geoffrey Reemer.
Copyright ©2018