Terug naar Index  |   Boekverslagen Overzicht  |   Verslag schrijven  |   Verslag uploaden  |   Zoeken in database  
Menu
Index De Meester Lespraktijk LesideeŽn Werkbladen Liedjes Webwinkel Links Gastenboek en e-mail

Problemen bij openen PDF-bestanden?
Klik hier!Print-vriendelijke versie

De gouden dolk
Thea Beckman


Boekverslag door: Michiel
Dit verslag is 7382 keer bekeken.
Uitgeverij: Lemniscaat
Jaar: 1982
Categorie: C-boek
Rubriek: Diversen

Het boek De Gouden Dolk speelt zich af in de tijd van de kruistochten. Het verhaal gaat over Jiri, een sterke jonge dorpssmid. Jiri`s opa staat bekend als kruisvader en held. Dit na vier jaar lang, ver reizen en geweldige avonturen beleefd te hebben.
Nu is de man stokoud en ziek en moet Jiri kruiden gaan halen bij Vrouwe Chantal, een kluizenaars vrouw. Vrouwe Chantal woont afgelegen op de woeste gronden, deze woeste gronden staan bij de dorps bewoners bekend als een bos vol gevaren met demonen en kobolden. Na dat Jiri op weg is gegaan door de woeste gronden hoort hij hoefgetrappel op zich af komen en ziet een gewonde ruiter. Hij brengt de ruiter naar vrouwe Chantal. Ze waste de wonden schoon terwijl de ruiter vertelde wat er was gebeurd.
Jiri vroeg aan vrouwe Chantal kruiden, die ze niet wilde geven omdat er geen kruid tegen ouderdom op gewassen is. Ze vertelde tegen de ruiter dat Jiri`s opa nog aan de kruistochten had meegedaan, waar op de man antwoordde dat er weer een kruistocht zou worden georganiseerd.
Waarop Jiri bedacht dat hij ook wel mee wou gaan. Op dat moment krijgt vrouwe Chantal een visioen over Jiri met de gouden dolk. Jiri kreeg een zilvermunt van de ruiter voor zijn goede hulp.
Zijn ouders waren boos toen hij thuis kwam, maar toen hij het muntstuk liet zien was het al weer goed, dit na alles verteld te hebben.
Enkele dagen later overlijd zijn opa en rouwt het hele dorp mee, normaal zouden ze geen goede begrafenis kunnen betalen, maar nu met het zilverstuk wel. De dag daarop werd een kruistocht verkondigd en op geroepen ten strijden te trekken tegen de Saracenen die Jerusalem willen innemen. Jiri gaat mee met de kruistocht ondanks dat zijn vader het niet wil. Zijn broer Aycans moet thuis blijven om zijn vader te helpen met de blaasbalg. Maar hij vertrekt uiteindelijk ook. Onderweg werkt hij als smid bij het maken van assen, karren en werktuigen. Tijdens de tocht sterven vele duizenden mensen aan honger, kou en ziekte. Onderweg komt hij een dienstmeisje van koningin Eleanor tegen die Oda heet, hij is in een klap verkocht. Op zijn tocht komt hij nog een zwerver tegen waar hij mee samen reist en alles deelt. Hij denkt dat hij niet in de handen van de Saracenen kan vallen door dat vrouwe Chantal dat visioen had.
Later valt hij in de handen van de Saracenen, hij komt voor Nour-ed-din te staan als krijgsgevangene, waar hij zijn broer tegen komt en die hem vrij pleit. Hij reist terug met een schip van de Christenen.
Bij aankomst gaat hij direct naar de woeste gronden. Hij vind een schat in een ruÔne waarbij een gouden dolk is, het visioen klopt.
Van de schat gaat hij zelf een smidse beginnen in Parijs.

Thema
Jiri denkt in dit boek dat niks hem kan gebeuren, omdat vrouwe Chantal dat visioen heeft gehad. Maar het komt altijd aan op je eigen kracht als je iets wilt bereiken.

Hoe kun je dit boek in de klas gebruiken?
Dit boek leent zich uitstekend voor een geschiedenisles over de kruistochten. Je leert echt iets over hoe mensen in die tijd leefden en hoe zo'n kruistoch eraan toe ging.

Waardering
Een spannend en meeslepend boek om te lezen. Toch is het net alsof je het hele middenstuk voor niks aan het lezen bent, want aan het eind vinden ze de Gouden Dolk pas.

Dit boekverslag is toegevoegd op 29-07-2003 door Michiel.
Copyright ©2018