Index  |   Persoonlijk  |   Onderwijsvisie  |   Weblog  
Menu
Index De Meester Lespraktijk LesideeŽn Werkbladen Liedjes Boekverslagen Links Gastenboek en e-mail
Tip: kijk ook eens in mijn IdeeŽnregister

Geoffreys nieuwste project:

Terug naar weblogs Reacties  |   Reageren

dinsdag 1 juni 2004

Wat nou lerarentekort?!

De afstudeergroep van dit jaar zal het ongetwijfeld wel herkennen. Vier jaar geleden werden we lekker gemaakt met kreten als "baangarantie" en "gigantisch lerarentekort". Maar nu we bijna klaar zijn, en ons helemaal suf solliciteren, blijkt er geen werk voor ons te zijn. Wat nou "lerarentekort"?

We zijn genept! Achter onze rug om hebben PABO's en het ministerie van OCW er alles aan gedaan om het lerarentekort op te lossen. Bijvoorbeeld door het inzetten van zij-instromers, die al na een paar maanden training volledig gekwalificeerd zijn om voor de klas te mogen. Met hun oude riante salaris als uitgangspunt.

Wat hebben wij de afgelopen vier jaar dan wel niet gedaan op de PABO? Het lijkt wel alsof alles wat we geleerd hebben niet belangrijk is. Immers, als zij het in een paar maanden kunnen, waarom moeten wij er dan vier jaar over doen? Afgestudeerde PABO'ers zijn vaak mensen die al jarenlang dromen van een baan voor de klas, en die ongelooflijk gemotiveerd zijn om een klas te draaien. Het is dan ook on-be-grij-pe-lijk dat men met slappe argumenten als "meer levenservaring" en "lagere kosten" vaak de voorkeur geeft aan een zij-instromer.

Luister, ik heb helemaal niks tegen zij-instromers, en ik vind het prima dat mensen ook op latere leeftijd ervoor kiezen om voor de klas te staan. Maar ik ben woedend op scholen, opleidingen en het ministerie, omdat ze gemotiveerde, afgestudeerde leerkrachten, die een volledige 4-jarige opleiding afgerond hebben, gewoonweg in de kou laten staan! Doe vooral niet je best, en probeer vooral niet je vak zoveel mogelijk uit te diepen. Want je vist altijd achter het net!
dinsdag 1 juni 2004 @ 12:57:30


Reacties

janneke @ zaterdag 18 februari 2006 - 12:03:30

Heeft iemand misschien een idee hoe het nu gesteld is met de kans op een baan in 2006-2007?

Peter @ maandag 6 februari 2006 - 23:18:24

Het is allemaal zeer frustrerend! Ik ben sinds Mei 2005 afgestudeerd en heb alleen paar dagen vervanging! Het is onzeker, terwijl ik zekerheid nodig heb om een mooie toekomst op te kunnen gaan bouwen! Ik zit nog maar een heel klein beetje af van werk in een andere branche, en dat kan toch niet de bedoeling zijn!?!

Michel @ zaterdag 11 september 2004 - 16:19:22

ps. geweldige site!

Michel @ zaterdag 11 september 2004 - 16:18:54

Even een reactie van een deeltijdstudent (36, dus ook een oudje)... het het is niet de schuld van zij-instromers dat er nu een tekort is aan banen, hiervoor moet je bij de overheid zijn die drastisch wil/gaat bezuinigen op het onderwijs. Denk aan OALT, pre-pensioen, bezuinigingen etc. Scholen houden vacatures binnen. Ook ik ben boos op de overheid, ook ik wilde de overstap maken met uitzicht op een zekere baan, en dat 2 jaar geleden. Die paar duizend zij-instromers hebben geen schuld!

Dutch66 @ maandag 5 juli 2004 - 20:00:15

Probeer het eens in het SBO of VSO; daar lopen ze letterlijk uit de klas dus...

vera @ zondag 27 juni 2004 - 16:36:56

Ik ben nu 3e jaars en ik ga dus na de zomer mijn 4e jaar in. Ik kan niet wachten op mijn lio werknemer stage; een tijdje mijn 'eigen' klasje hebben. Maar zo te horen kan ik het na mijn diploma uitreiking wel vergeten..Zou het toch echt slim zijn om nog verder te studeren??..ps. Geoffrey, ik vind je site echt top!

Geoffrey @ vrijdag 25 juni 2004 - 14:34:24

Mijn diepste respect voor de ouden van dagen, Dorien ;).

dorien @ donderdag 24 juni 2004 - 21:51:53

Ik ben er zo een die een 'nieuwe' carriere is begonnen in het onderwijs. Niet als zij-instromer want daar is op heel veel scholen echt geen geld voor. Maar 'gewoon' deeltijdopleiding (verkort weliswaar). En nu als invaller voor het 'gewone' lerarensalaris. Zo zie je maar, ook 'oude' van dagen doen het netjes!

Laura @ donderdag 24 juni 2004 - 18:33:21

Ik ben het ook helemaal met je eens! Ik ben inmiddels afgestudeerd en heb gelukkig tot aan de zomervakantie een baan, maar voor na de vakantie heb ik nog niets. Stuur heel veel open sollicitaties en krijg alleen maar afwijzingen. Op vacatures reageer ik ook, maar dan ben je er inderdaad ťťn van de tig. Kleine kans dat die baan is dus. Moed houden is dus erg belangrijk...

Nicole @ maandag 21 juni 2004 - 17:30:28

Ik ben het helemaal met je eens Geoffrey! Op mijn lio-school hebben ze gelukkig wel de helderheid van geest om te zeggen dat ze tien keer liever een pabostudent hebben dan een zij-instromer. De resultaten van deze laatste groep zijn dan ook zeer slecht. Ik heb echt geluk gehad. Ook ik heb 32 sollicitatiebrieven verstuurd en bij de meeste kwam ik in de vacaturebank. Maar ik ben nu 2 keer gebeld om in te vallen. En sinds vandaag heb ik een jaarcontract op mijn lio-school voor 5 dagen! Dit betekend overigens wel dat er een andere leerkracht ontslagen wordt en ik mag blijven. Erg scheef, maar ben er enorm blij mee. Kortom moed houden en op een gegeven moment zal er weer een tekort zijn.

Hichem @ donderdag 17 juni 2004 - 13:20:47

Als ik al die reacties hier lees wordt ik er niet echt vrolijk van en heb ik het maar goed getroffen. Ik heb een baan aangeboden gekregen op de school waar ik net me lio heb heb gelopen. Ging een leerkracht met pensioen. Heb ik ff geluk. Succes iedereen die nog zoekend is.

ilse @ maandag 14 juni 2004 - 18:42:22

Hier in het Noorden is het echt erg. Heb laatst gesolliciteerd op een baan in de onderbouw op een school in een van de elf steden. 148 reacties! :S Sta gelukkig al wel op de invallijsten van een paar pcbo-verenigingen. Dus we moeten met zijn allen maar afwachten. De moed er in houden natuurlijk en dan komt het vast wel goed...

Mirjam @ maandag 14 juni 2004 - 13:09:43

Gelukkig heb jij nog wat reacties lopen. Ik woon in het noorden van het land en ik heb helemaal geen sollicitaties lopen omdat die er gewoon niet zijn. Erg frustrerend want ik wil heel graag voor de klas staan. Ik hoop met inval werk straks voor de klas te komen staan maar of dat luktÖ..

Geoffrey @ zaterdag 12 juni 2004 - 11:49:42

't Is een tijdje geleden, maar ik ken je inderdaad nog goed genoeg om te weten dat ik dit juist een compliment op moet vatten ;-). Geoffrey

Pandorra @ vrijdag 11 juni 2004 - 23:06:05

Ik denk dat jij nooit een baan krijgt Jef. Ken je me nog? Pandy

Geoffrey @ woensdag 9 juni 2004 - 17:51:53

Bedankt voor jullie reacties! Ik duim voor iedereen die ook druk zoekende is. Ondertussen heb ik nog steeds wat sollicitaties lopen, dus er is nog steeds hoop :-).

@ maandag 7 juni 2004 - 21:28:10

Begrijp best dat je gefrustreerd bent! Over een aantal jaren is er weer een tekort, ja ja! Geef de moed niet op, wijs ze op je site! Volgens mij heb je genoeg in huis om ergens een leuk plekje te vinden! ps: Wees blij dat je niet in het Noorden woont, daar is echt helemaal niks te vinden. Ja je moet ongeveer 4 jaar invallen, dan heb je kans op iets vast!

Chantal @ zondag 6 juni 2004 - 21:50:07

Niet verwonderlijk maar ook ik kan het er alleen maar mee eens zijn. Na bijna een jaar gewerkt te hebben na mijn afgeronde (4-jarige) Pabo studie mag ik er nu weer uit (overschot) en op zoek naar een andere baan waar ik alleen maar negatief bericht tot op heden van heb ontvangen. Maar weer gaan studeren klinkt zo goed nog niet :)

maaike @ zaterdag 5 juni 2004 - 19:45:45

Ben het ook helemaal met je eens! Ik kreeg vandaag een brief terug van een school waarin stond dat ze 90 reakties hadden gehad! best veel.....

Marije @ vrijdag 4 juni 2004 - 12:28:04

Ja, het valt inderdaad tegen!!! Ga nu nog maar een jaartje doorstuderen en over een jaar nog maar eens kijken naar vacatures en dergelijke.. Dan maar mn tijd nuttig besteden.

kirsten @ dinsdag 1 juni 2004 - 20:07:34

Ik ben het er volkomen mee eens. Ben nu bijna een jaar afgestudeerd en nog steeds geen vooruitzichten op een (jaar)contract! Ik heb gelukkig wel het hele jaar door kunnen vervangen op tig scholen. Maar ja, als het straks vakantie is kan ik weer aankloppen bij het CWI voor een uitkering!

Reageren

Vanwege spam-overlast kun je helaas niet meer reageren op mijn weblogs. Sorry :(.Copyright ©2003-2018  Geoffrey Reemer