Index  |   Persoonlijk  |   Onderwijsvisie  |   Weblog  
Menu
Index De Meester Lespraktijk LesideeŽn Werkbladen Liedjes Boekverslagen Links Gastenboek en e-mail
Tip: kijk ook eens in mijn IdeeŽnregister

Geoffreys nieuwste project:

Terug naar weblogs Reacties  |   Reageren

vrijdag 20 augustus 2004

Twee weken zomerkamp

Dit heeft wat minder met onderwijs te maken, maar het is toch iets wat voor mij een onvergetelijke ervaring was. Ik wil het daarom ook als tip meegeven aan jullie: ga eens op zomerkamp!

Ik ben zelf twee weken als vrijwilliger meegeweest met Stichting Zomerkampen Breda (ja, 't is een beetje uit de buurt, maar okee). Ik draaide mee op het Brakkenkamp - een kamp voor kinderen van 6 tot 9 jaar. De kinderen waren verdeeld in groepjes van 6 kinderen, en mijn functie was groepsleider. Dat betekent dat ik van 's morgens 8 uur tot 's avonds 9 uur verantwoordelijk was voor zo'n groepje kinderen.

Met mijn ervaring als leerkracht en recreatiewerker dacht ik dat het wel een eitje zou zijn om voor 6 kinderen te zorgen. Maar dat viel nog tegen. Het was echt heel intensief, en echt pauze nemen was er niet bij. Maar wat was het een geweldige tijd. Meedoen met knotsgekke spelletjes, liedjes zingen, naar het zwembad, spannende spelletjes in het bos, hutten bouwen... we hebben het allemaal gedaan.

Wat is nou het leukste aan groepsleider zijn? Eigenlijk is dat het feit dat je echt bepalend bent voor de sfeer in je groepje. Vooral de tweede week was dat goed te merken. Ik had een groepje met vier kinderen van 8 jaar, en ťťn meisje van net 7. Ze kenden elkaar allemaal niet, dus de uitdaging was om er een echte groep van te maken. Dus op de eerste dag heb ik mijn groepje omgedoopt tot de Superkanjers. Elke keer als ze iets goed gedaan hadden, zei ik "jullie zijn super....", waarop zij antwoordden: "kanjers!!" Op de tweede dag hadden we een hut gebouwd. Dat was ons clubhuis, compleet met naambord. We maakten een lijst met clubregels, die we in het clubhuis ophingen, en aan die regels hielden we ons ook. En op die manier werd mijn losse groepje echt een eenheid.

Nou was er ook een jongen van 9, David, die in een ander groepje zat. Hij was al de hele tijd teruggetrokken en stil, en voelde zich niet op zijn gemak in zijn groepje met oudere, stoerdere jongens. Hij liep ook altijd in z'n eentje rond, en was gewoon niet happy. Op de derde dag moest er wat gebeuren: hij kwam in mijn superkanjer-groepje. En "mijn" kinderen waren meteen weg van hem. Hij werd als vriend opgenomen, en ze speelden met hem, en hij fleurde meteen op. Alleen nog ťťn probleem: hij wilde niet mee zwemmen. Hij kon namelijk niet zwemmen, en nou hadden zijn ouders ROZE zwembandjes in z'n tas gedaan. Ja, logisch dat hij niet wilde zwemmen! Dus in het zwembad heb ik oranje zwembandjes voor hem geregeld, en zelf die roze bandjes aangedaan. Toen was het weer helemaal goed, en voor de rest heeft David een topweek gehad.

Of dan had je nog Tom, dat was wel mijn superkanjer van de week! Hij was ontzettend verkouden, maar toch deed hij met alles heel goed mee. Toen ik nachtwacht had en bij de kinderen moest slapen, hoorde ik hem ook keihard kuchen, en af en toe werd de keelpijn hem ook teveel. Maar hij sloeg zich er dapper doorheen, en droeg zijn steentje bij aan de sfeer in de groep. Dat zijn de momenten die zomerkamp zo tof maken, en daarvan maak je er heel veel mee in zo'n week.

Ik kan het iedereen aanraden: ga eens mee op een zomerkamp! Het is een leuk alternatief voor een vakantie. Wel hard werken, maar je krijgt er zo ontzettend veel voor terug. Al was het alleen maar die stralende koppies van de kinderen.

Meer informatie en foto's kun je vinden op Zomerkampen Breda.nl.
vrijdag 20 augustus 2004 @ 00:39:12


Reacties

Leonore @ dinsdag 14 september 2004 - 23:02:19

Mooi verhaal Geoffrey. En voor mensen met interesse: vanaf 1 januari kun je je opgeven via www.zomerkampenbreda.nl voor Zoka 2005.

Geoffrey @ zaterdag 21 augustus 2004 - 20:25:46

Hey Emily! Bedankt voor je toffe reactie! Ik heb het inderdaad ongelooflijk naar m'n zin gehad daar in Breda, en dat kwam ook doordat jij zo'n fantastische kampleider was, en omdat alles zo goed georganiseerd was. Doen we volgend jaar nog een keer natuurlijk! ;-)

Emily @ zaterdag 21 augustus 2004 - 20:12:49

Geoffrey, Leuk om te zien dat je het zo naar je zin hebt gehad. Je bent een aanwinst voor de zomerkampen door je creativiteit en enthousiasme. Ik hoop je volgend jaar weer terug te zien! Groetjes, Emily

Geoffrey @ vrijdag 20 augustus 2004 - 15:55:58

Bedankt Linda! Ik moet zeggen dat dat gevoel geheel wederzijds was. Ik heb twee ontzettend leuke groepjes gehad, waar ik heel blij mee was ;).

Linda @ vrijdag 20 augustus 2004 - 14:16:55

Wat kun je dat toch weer goed verwoorden. die kinderen zijn blij geweest met een groepsleider zoals jij!

Reageren

Vanwege spam-overlast kun je helaas niet meer reageren op mijn weblogs. Sorry :(.Copyright ©2003-2022  Geoffrey Reemer