Index  |   Persoonlijk  |   Onderwijsvisie  |   Weblog  
Menu
Index De Meester Lespraktijk LesideeŽn Werkbladen Liedjes Boekverslagen Links Gastenboek en e-mail
Tip: kijk ook eens in mijn IdeeŽnregister

Geoffreys nieuwste project:

Terug naar weblogs Reacties  |   Reageren

donderdag 9 september 2004

De leerkrachten-community

Het nieuwe schooljaar is voor de meesten weer begonnen. Voor mij helaas nog niet, maar ik ben al wel lekker bezig met netwerken, het leggen van contacten en veel solliciteren. Die leuke baan komt nog wel.

Ik wil deze maand iets vertellen over de leerkrachten-community. Dat is eigenlijk het geheel van onderwijs-websites op het internet. Je hebt Paboforum.nl, Lesidee.nl, Lespakket.nl, Juf Naomi.nl, Meester Geoffrey.nl enzovoorts enzovoorts. In mijn lijst met links kun je een hele waslijst aan websites die de leerkrachten-community versterken vinden, en dat is nog maar het topje van de ijsberg.

De leerkrachten-community kun je verdelen in twee groepen: de aanbieders en de afnemers. De webmasters van al dat moois op het internet zijn de aanbieders, en de leerkrachten waardoor het aangeboden materiaal hun weg vindt naar kinderen zijn de afnemers. Tenminste, zo was het meestal. Maar de laatste tijd zie je steeds meer dat afnemers ook aanbieders worden. Steeds meer sites bieden aan leerkrachten de mogelijkheid om ook hun eigen lesideeŽn online te zetten.

Je snapt wel dat dit fenomeen een enorme verrijking voor de leerkrachten-community is. Als al die tienduizenden basisschoolleerkrachten hun ideeŽn gaan delen met elkaar... wat een schat aan onderwijsmateriaal krijg je dan! Maar dan moet dat wel gebeuren natuurlijk.

Ik weet zeker dat iedere leerkracht of PABO-student in zijn carriŤre minstens ťťn briljante les gegeven heeft. Zo'n les die je helemaal zelf hebt uitgedacht. Zo'n les die lef toont. Zo'n les die volstrekt vernieuwend is. Zo'n les die tot je eigen stomme verbazing geweldig uitpakte. En als je die les gegeven hebt, wat gebeurt er dan mee? Blijft hij in je map stof verzamelen, of raakt hij op je computer ondergesneeuwd door al die andere bestanden? Of ben jij bereid jouw superidee te delen met andere leerkrachten, zodat andere kinderen op andere scholen er ook van kunnen profiteren?

Ik pleit er dus voor om lesideeŽn te delen! En waar je dat doet, dat maakt niet uit. Op mijn site kun je lesideeŽn naar me toemailen, en dan zet ik ze erbij (onder jůuw naam natuurlijk). Maar er zijn ook andere websites waar je makkelijk ideeŽn online kunt zetten. De meest vanzelfsprekende sites vind ik Lesidee.nl en Digischool.nl, gevolgd door Onderwijs maak je samen en Primon.nl. Dit zijn echte community-sites die het moeten hebben van de input van leerkrachten... en dus ook van jou!

Dus wat voor leerkracht ben jij? Gebruik jij alleen maar de ideeŽn van anderen en hou je je eigen ideeŽn voor jezelf? Of ben jij iemand die bereid is zijn kennis te delen met andere leerkrachten, zodat we samen kunnen zorgen voor goed onderwijs voor Šlle kinderen?
donderdag 9 september 2004 @ 13:35:47


Reacties

Troel @ woensdag 8 december 2004 - 20:24:09

Ik heb zelf ook een eigen site omdat ik vind dat ik mijn stagegroep niet als enige van leuke lessen moet kunnen genieten. Ik hou op die site samen met een vriend een weblog bij over onze ervaringen. Helaas mag hij nog zelf geen lessen bedenken, maar zodra hij dat mag zal de site nog sneller gevuld worden. Ik vind het heel prettig dat er meer mensen zijn die hun lessen willen delen. Chapeau voor deze mensen, en al helemaal voor jou Geoffrey, want jouw site springt er echt uit!

juf Leonore @ dinsdag 14 september 2004 - 22:57:05

Leuke site Geoffrey, ik kom zeker nog eens terug voor mijn groep 3.

Michel @ zaterdag 11 september 2004 - 16:26:03

Lekker laten kletsen... mogelijk heeft meester Jan reeds lichte verschijnselen van overspannenheid.

Geoffrey @ zaterdag 11 september 2004 - 13:43:41

Stoer dat je zulke dingen durft te schrijven onder een andere naam en zonder e-mail adres erbij, "Meester Jan". Ik zou hem kunnen verwijderen, maar ik laat hem gewoon lekker staan. Ik bedoel: je bent de eerste in een jaar tijd die rare dingen op m'n site schrijft... is toch wel een eervolle (?) vermelding waard ;-).

Meester Jan Zeiknicht @ zaterdag 11 september 2004 - 11:33:12

Wie zit er in godsnaam te wachten op deze wijsneus...? Ga je tijd eens gebruiken om ergens een baan te vinden...in de horeca ofzo....ltrs

Reageren

Vanwege spam-overlast kun je helaas niet meer reageren op mijn weblogs. Sorry :(.Copyright ©2003-2022  Geoffrey Reemer