Index  |   Persoonlijk  |   Onderwijsvisie  |   Weblog  
Menu
Index De Meester Lespraktijk LesideeŽn Werkbladen Liedjes Boekverslagen Links Gastenboek en e-mail
Tip: kijk ook eens in mijn IdeeŽnregister

Geoffreys nieuwste project:

Terug naar weblogs Reacties  |   Reageren

Reacties

sam mees @ donderdag 5 januari 2006 - 20:20:20

hallo

Alida @ zaterdag 22 januari 2005 - 11:33:48

Hoi Geoffrey, tja ik heb op een gereformeerde school stagegelopen en zelf op zo'n middelbare school gezeten. En ik moet je vertellen dat dŠt toch echt niet saai is. Van die kerstbomen, dat heb ik niet meegemaakt op die scholen. Er stond gewoon een kerstboom in de klas, net als overal. Ik denk dat het wel aan de geografische ligging van de school ligt hoor. Niet overal in Nederland zijn ze even streng! Over popliedjes. Ik vind het heel normaal dat de school popliedjes niet gaat stimuleren op school. Dit is waarschijnlijk een heel onschuldig liedje, maar waar moet je de grens trekken he. Er zijn genoeg liedjes die ik liever niet aan de kinderen van mijn klas zou laten horen. Ik vind het super van je dat je de 'klacht' zo hebt opgelost. Ik wil nog ff benadrukken dat het echt niet saai is op een gereformeerde school. Ze willen hun kinderen wel voor een aantal dingen beschermen. Misschien meer dan op andere scholen. Alle scholen hebben wel zo'n beschermfunctie. Computerspelletjes met veel geweld, films waarin mensen net ff te ver gaan komen er op openbare scholen toch ook niet in?

Christian @ donderdag 9 december 2004 - 15:35:12

Hi Geoffrey, voor de duidelijkheid: ik schaar reformatisme niet onder dezelfde noemer als fundamentalisme - zoals je ook kunt nalezen in mijn log - mŠŠr...(yep een maar..) ik bedoelde dat ik na heb gedacht over of geloof wel of niet op school thuishoort. Ik ben zelf linksgeoriŽnteerd en heb veel ruimte voor bijna elke zienswijze en opvatting, toch betrap ik mij er de laatste tijd op dat ik meer en meer neig naar de mening dat geloof misschien wel 'gewoon' thuis beleden dient te worden. Op deze manier heb je alleen maar openbaar onderwijs en doorloopt elk kind hetzelfde pad en komt dan ook in aanraking met ieder willekeurig kind met zijn/haar opvattingen. Dit zůu, in theorie, er toe kunnen bijdragen dat er meer cohesie zou ontstaan in onze samenleving. Dit omdat onze kinderen dan een gedeelde ervaring hebben, een gemeenschappelijke factor waarbij je in elk geval op terug kunt vallen, noem het een Nederlandse identiteit voor mijn part. Hierbij staat het iedereen natuurlijk vrij om te ondernemen wat hij/zij wilt in de vrije tijd, net als nu de ťťn naar voetbal en de ander naar honbal oid gaat. Juist de laatste tijd merk je, maar hoor je vooral uit de media, dat verschillende groeperingen blijven klitten. Goed te horen dat het een beschaafd telefoontje was, overigens (hebben zij wel telefoon? Geintje!) Communicatie is de sleutel: blijf praten.

Geoffrey @ woensdag 8 december 2004 - 22:28:18

Hoi Christian. Ik denk dat er zeker een verschil is tussen reformatisme en fundamentalisme. Volgens mij is fundamentalisme dat je niet alleen heel streng in alles van een bepaalde religie gelooft, maar ook nog eens tot het uiterste gaat om anderen daartoe te bekeren. Bij dat telefoongesprek wat ik voerde was dat absoluut niet het geval: het ging echt zo van "wij denken over bepaalde zaken anders dan over het algemeen gebruikelijk is". Helemaal niet in de trant van "dat softwarepakket van jullie is heidens" of wat dan ook... gewoon heel respectvol van beide kanten. Laat ik dat voorop stellen. En sowieso vind ik dat onderwijs en geloven heel goed samen kunnen gaan. Wat ik me afvraag, net als jij: hoe ver kun je daarin gaan? Waar houdt de kerk op en begint de school? Ik heb bijvoorbeeld wel eens een schrijfwedstrijd voor kinderen georganiseerd, waarin ze moesten fantaseren hoe de wereld er over 1000 jaar uit zou zien. Er was ťťn meisje dat me vertelde dat het haar erg leuk leuk, maar dat ze niet mee mocht doen. In de introductie van die wedstrijd had ik namelijk gezegd dat de wereld al miljoenen jaren oud was, en dat was in strijd met haar geloof. Tsja, dan vraag ik me af: is het goed als religie zo belangrijk wordt dat wetenschappelijk bewezen feiten ontkend worden? Ik vraag me dan ook echt af wat zo'n school met het vak geschiedenis doet. Ik moet er overigens wel bij zeggen dat ik niet weet of dit meisje deze opvattingen van huis uit of ook van school uit meegekregen heeft, dus niet meteen in de aanval, guys ;-).

Christian @ woensdag 8 december 2004 - 21:49:06

Goede log, Geoffrey! Ik denk dat jij gelijk hebt t.a.v. je visie op streng gelovige scholen, denk alleen al aan de maatschappelijke tweedeling die momenteel dreigt. Ook ik heb hierover nagedacht de laatste tijd met al wat in het nieuws verschijnt over fundamentalisme e.d. Zeker nu ik stage loop op een christelijke basisschool, waar ik overigens de kinderen voorga in gebed/gelovig liedje als ik lesgeef. Dit is voor mij iets dat ik mezelf niet zag doen een aantal jaar geleden! Maar ja, het zijn redelijk onschuldige liederen en ik ondervnd overigens geen problemen met mijn te geven lessen, waarbij ik me vrij genoeg voel om mij te uiten op een manier die niet verschilt van de manier waarop ik stage liep in het openbaar onderwijs. Aan de andere kant is het moeilijk de scheidslijn te onderscheiden waar 'normaal' geloven eindigt en 'streng in de leer' begint... PS: ik heb je overigens toegevoegd aan mijn links op mijn eigen weblog, ben onder de indruk van het vele werk dat jij verzet op de digitale snelweg. Keep up the good work! Groeten, http://meesterchristian.web-log.nl

mirella @ woensdag 8 december 2004 - 19:45:28

hoi, Zeker interessant! Ik ben zelf helemaal niet gelovig en vraag mij dan ook af waar deze benadeling goed voor is. Is popmuziek dan echt zo schadelijk?? En kerstbomen? Ik denk dat je kinderen van deze scholen te veel van de werkelijkheid af houd. Eigenlijk vind ik het maar zielig voor ze. Het leven kan nog saai genoeg worden voor ze!!!

Reageren

Vanwege spam-overlast kun je helaas niet meer reageren op mijn weblogs. Sorry :(.Copyright ©2003-2022  Geoffrey Reemer