Meester Geoffrey.nl - Onderwijsschatkist op het internet

Het eggsperiment
Groep 7/8 - Natuuronderwijs

Benodigdheden:
  • Minimaal één ei per kind of groepje kinderen
  • Een heleboel afvalmateriaal, restmateriaal, lege dozen, piepschuim... wat je maar kunt vinden.
Heb je je weleens afgevraagd of je een ei zo kan verpakken dat je het van heel hoog naar beneden kunt laten vallen? In een les over verpakkingen kun je deze vraag aan de orde stellen. Zorg ervoor dat je een hele berg aan materiaal hebt liggen, bijvoorbeeld piepschuim, touw, watten, popcorn... maakt niet uit wat. Laat de kinderen in groepjes dan een constructie maken waarin je een ei van heel hoog naar beneden kunt laten vallen, zonder dat het breekt. Maak wel afspraken om het een beetje in te perken: het mag bijvoorbeeld niet groter zijn dan 25 centimeter. Dit is dus een heel vrije opdracht.

En dan komt natuurlijk het uittesten. En met "van heel hoog naar beneden" bedoel ik dus: zo hoog mogelijk. Klim bijvoorbeeld op het dak van de school! Je laat de constructies één voor één naar beneden vallen. En dan kijken welk ei het overleefd heeft.

Deze les gaat dus over verpakkingsmateriaal. Het doel is dat kinderen uittesten welk materiaal het beste beschermd. Kinderen vinden deze opdracht gewéldig, vooral het naar beneden gooien van de eieren vinden ze hartstikke stoer!
Copyright ©2003-2024