Meester Geoffrey.nl - Onderwijsschatkist op het internet

De blauwe periode van Picasso
Groep 7-8 - Beeldende Vorming

Benodigdheden:
  • Stevig A3-tekenpapier
  • Blauwe, witte en zwarte verf
  • Kwasten, kranten, mengbakjes en andere verfbenodigdheden
  • Beeldmateriaal uit de blauwe periode van Picasso (bijvoorbeeld hier)
N.B: Het spijt me te moeten zeggen dat ik vergeten ben welke van mijn medestudenten met dit fantastische idee kwam. Maar dit idee vond ik zo goed, dat ik het jullie niet kon onthouden.

We kennen Pablo Picasso natuurlijk allemaal om zijn eigenzinnige abstracte portretten. Maar hij heeft niet altijd zo geschilderd. Toen hij ongeveer 20 jaar oud was, had hij zijn "blauwe periode". Een goede vriend van hem was net overleden, en daardoor werd hij erg somber. Dat zag je terug in zijn werk: hij gebruikte bijna alleen maar de kleur blauw. Hierdoor kreeg zijn werk een erg somber, maar mooi karakter. Dit gaan de kinderen in deze les ook uitproberen.

Geef de kinderen als opdracht om een verftekening te maken. Ze mogen alleen de kleuren blauw, wit en zwart gebruiken, maar ze mogen wel kleuren mengen om zo lichtblauw, donkerblauw en andere blauwtinten te maken. Op die manier moet er een tekening ontstaan die herkenbaar is, en waarbij er goed gebruik is gemaakt van licht en donker en de verschillende kleurtinten van blauw.

Het is een heel interessante opdracht waarbij de kinderen zullen ontdekken dat je met maar ťťn kleur toch heel veel kanten op kunt. Met deze opdracht wordt ook de kunst van het kleuren mengen tot een nieuwe hoogte gebracht. In mijn klas waren de kinderen heel enthousiast over deze opdracht, en ik weet zeker dat ook de kinderen uit jouw bovenbouwklas het heel leuk zullen vinden.
Copyright ©2003-2024