Index  |   Groep 1-2  |   Groep 3-4  |   Groep 5-6  |   Groep 7-8  
  Vraag en antwoord  |   Thema's en projecten  
Menu
Index De Meester Lespraktijk LesideeŽn Werkbladen Liedjes Boekverslagen Links Gastenboek en e-mail
Tip: kijk ook eens in mijn IdeeŽnregister

Geoffreys nieuwste project:

Print-vriendelijke pagina
Boos!
Groep 7-8 - Taal

Benodigdheden:
  • geen bijzondere benodigdheden
Op verzoek uit het gastenboek, een stelles voor groep 7. Dat doet me wel denken aan een redelijk geslaagde les die ik ooit zelf gegeven heb.

Wat mij opgevallen is bij kinderen, is dat zij soms moeite hebben hun emoties onder woorden te brengen. Deze stelles oefent dit. Het is de bedoeling dat kinderen schrijven over een ervaring waarin zij heel erg boos waren.

Ik ben deze les begonnen met een voorbeeld van mezelf. Toevallig had ik in die week propedeuse-uitreiking, maar door een administratieve fout ging dat feestje niet door. Dat verhaal vertelde ik dus aan de kinderen, en ik vertelde er ook bij hoe ik me voelde en wat ik toen deed.

Daarna heb ik enkele kinderen over een boze ervaring laten vertellen. Ook hierbij waren de vragen: wat gebeurde er, hoe voelde je je, en wat deed je? Deze drie vragen schreef ik op het bord, want die waren het uitgangspunt voor de stelopdracht die ik daarna uit ging leggen.

De kinderen gingen vervolgens een tekst schrijven, waarin ze over een boze ervaring schreven. De drie vragen op het bord moesten erin verwerkt worden. Er kwamen heel leuke verhaaltjes uit. Het was zeker verrassend te noemen dat juist de kinderen die in mijn vorige stelopdracht (waarin ze moesten fantaseren) niet zo goed wisten wat ze moesten schrijven, nu goed uit de voeten konden. Waarschijnlijk omdat ze nu hun eigen ervaringen als uitgangspunt konden nemen.

Terug


Copyright ©2003-2024  Geoffrey Reemer