Index  |   Groep 1-2  |   Groep 3-4  |   Groep 5-6  |   Groep 7-8  
  Vraag en antwoord  |   Thema's en projecten  
Menu
Index De Meester Lespraktijk LesideeŽn Werkbladen Liedjes Boekverslagen Links Gastenboek en e-mail
Tip: kijk ook eens in mijn IdeeŽnregister

Geoffreys nieuwste project:

Print-vriendelijke pagina
Het doorgeefspel
Groep 7/8 - Drama

Benodigdheden:
  • Blaadje papier voor elke leerling
  • Speelruimte (b.v. speelzaal of leeg klaslokaal)
Ook wel eens dat melige spelletje gespeeld? Iedereen schrijft een persoon aan de bovenkant van een stuk papier. Dan vouw je deze naam naar achteren, zodat hij niet meer te lezen is, en je geeft het papier door. De volgende schrijft dan een plaats op, vouwt het naar achteren en weer wordt het doorgegeven. Op die manier komen ook een voorwerp en een uitspraak (b.v. "Zo, nu eerst een Bavaria!") op het blaadje. Als dat er dan allemaal op staat, en je vouwt het papier open, krijg je een heel gekke (grappige) combinatie.

Maar dit spel kun je dus ook gebruiken als uitgangspunt voor een toneelstukje. Ga met je klas in de kring zitten en speel het spel op de bovenstaande manier. Als alles goed is gegaan, heeft iedereen uiteindelijk dus een papiertje in z'n hand met daarop een persoon, een voorwerp, een plaats en een uitspraak. Verdeel de klas in groepen van 4 of 5 kinderen. Elk groepje kiest ťťn van de blaadjes en maakt met de vier dingen op het blaadje een toneelstukje, waarin Šlle vier de elementen zitten. Dat klinkt moeilijk, maar de resultaten zijn altijd erg leuk.

Belangrijk: maak duidelijk dat de persoon niet Jantje of Pietje moet zijn, maar echt een rol die je kunt spelen. Het liefst met bijvoegelijk naamwoord + zelfstandig naamwoord (een boze heks, een gekke dokter etc.) Hetzelfde geldt voor de plaats: niet Amsterdam of Maastricht, maar bijvoorbeeld de noordpool, het gekkenhuis, de schoenenkast... iets speelbaars!

Terug


Copyright ©2003-2024  Geoffrey Reemer