Index  |   Groep 1-2  |   Groep 3-4  |   Groep 5-6  |   Groep 7-8  
  Vraag en antwoord  |   Thema's en projecten  
Menu
Index De Meester Lespraktijk LesideeŽn Werkbladen Liedjes Boekverslagen Links Gastenboek en e-mail
Tip: kijk ook eens in mijn IdeeŽnregister

Geoffreys nieuwste project:

Print-vriendelijke pagina
Kinderspelen van Bruegel - door Monique
Groep 7/8 - Drama

Benodigdheden:
Dit is een les aan de hand van een schilderij van Bruegel: Kinderspelen. Op dit schilderij zie je heel veel kinderen die lekker aan het spelen zijn. Daar kun je een heel leuke les mee organiseren. Begin met iets over het leven van Bruegel te vertellen. Het is een bekende schilder, dus het vinden van achtergrondinformatie zal niet moeilijk zijn. www.artchive.com is een goede plek om te beginnen. Vervolgens geef je de leerlingen een kopie van het schilderij, waar je vragen over stelt. Bijvoorbeeld: wat zien jullie? Welke kinderspelen herkennen jullie? Waar zou zich dit afspelen? En op welk moment van de dag? Wie zien jullie allemaal?

Je kunt de kinderen daarna opwarmen met tableaux vivant. Geef ze de opdracht om een groepje kinderen in het schilderij uit te zoeken die ze na gaan doen, in tableau. De andere kinderen moeten raden welk groepje het is op het schilderij.

Wat opvalt op het schilderij is dat er geen volwassenen te zien zijn. Waar zouden die zijn? Daar kunnen de kinderen achterkomen met behulp van het interviewspel, dat ze in tweetallen gaan spelen. Eťn kind is Bruegel, de ander is ťťn van zijn leerlingen. Deze leerling wil alles over het schilderij weten. Waarom is het zo geschilderd en waarom staan er geen ouders op het schilderij? Waar zijn de ouders op het moment dat de kinderen daar spelen? Bruegel probeert zo goed mogelijk de antwoorden te verzinnen. Op die manier wordt de fantasie geprikkeld voor de laatste opdracht.

De kinderen bedenken een aantal beroepen uit de tijd van dit schilderij. Daarna gaan ze in groepjes de ouders spelen, die de beroepen van vroeger uitvoerden. Als jij in je handen klapt, bevriezen de kinderen in een tableau. De andere kinderen moeten dan raden welk beroep uitgebeeld wordt. Als alle groepjes geweest zijn, kun je de les afsluiten met een evaluatie met de kinderen, op de manier zoals jij dat het prettigst vindt.

Terug


Copyright ©2003-2024  Geoffrey Reemer