Index  |   Groep 1-2  |   Groep 3-4  |   Groep 5-6  |   Groep 7-8  
  Vraag en antwoord  |   Thema's en projecten  
Menu
Index De Meester Lespraktijk LesideeŽn Werkbladen Liedjes Boekverslagen Links Gastenboek en e-mail
Tip: kijk ook eens in mijn IdeeŽnregister

Geoffreys nieuwste project:

Print-vriendelijke pagina
Vissen en haaien - door Mathias de Baets
Groep (4)-5-6 - Drama

Benodigdheden:
  • speelzaal
  • tape
Leuk dramaspelletje voor groep 5-6, geschikt in een thema over water. Je maakt met tape een paar vierkanten. Deze vierkanten verbind je met elkaar door middel van lijnen en rechte hoeken. Op die manier maak je een soort parcours. Zorg er wel voor dat er meerdere wegen zijn, en dat je vanaf ťťn vierkant naar verschillende andere vierkanten kunt gaan.

De les voltrekt zich in verschillende fasen. Het spel wordt dus steeds verder uitgebreid:
  1. De leerlingen zijn vissen. Zij staan in groepjes in de vierkanten. Ze kunnen alleen via de lijnen zwemmen. Als ze een andere vis tegenkomen, groeten ze, draaien ze zich om en lopen terug over de lijn. De vissen moeten zoveel mogelijk naar vierkanten lopen waar geen vissen zijn.

  2. Er komt een haai bij, die je kan opeten! Als een vis wordt opgegeten door de haai, moet hij weer terug naar ťťn van de vierkanten. De haai moet ook echt als haai herkenbaar zijn, en dus ook zwemmen als een haai.

  3. Als een vis opgegeten is door de haai, wordt hij zelf ook een haai. Hij draait zich dan om, en gaat als een haai verder over de lijnen.

  4. Als een haai een andere haai tegenkomt, worden ze allebei weer vis.

  5. Er kan ook een visser zijn die ervoor zorgt dat je weer helemaal terug moet naar het vierkant, en daar 10 seconden moet blijven staan.
Met dit leuke idee leren de kinderen vooral om elkaar aan te voelen en in te spelen op de situatie zoals deze er is. Ook hebben ze oog voor toevalligheden die bij dit spel kunnen ontstaan en kunnen ze daarop inspelen.

Terug


Copyright ©2003-2024  Geoffrey Reemer