Index  |   Groep 1-2  |   Groep 3-4  |   Groep 5-6  |   Groep 7-8  
  Vraag en antwoord  |   Thema's en projecten  
Menu
Index De Meester Lespraktijk LesideeŽn Werkbladen Liedjes Boekverslagen Links Gastenboek en e-mail
Tip: kijk ook eens in mijn IdeeŽnregister

Geoffreys nieuwste project:

Print-vriendelijke pagina
Brief vanaf een vreemde plaats
Groep 5-6 - Taal

Benodigdheden:
  • Voorbeeldbriefje geschreven vanaf een vreemde plaats
Fantaseren over gekke dingen is altijd leuk, en deze les maakt daar goed gebruik van. Je begint deze les met een verhaaltje over een briefje dat je gevonden hebt, en dat is geschreven op een heel gekke plaats. Ik had bijvoorbeeld het verhaal over mijn vakantie in Frankrijk. Ik liep zogenaamd in de buurt van de Eiffeltoren, toen ik aan de voet van de toren een velletje WC-papier vond. Daar stond een berichtje op geschreven:
Aan wie dit leest,

Mijn naam is Jasmijn en ik ben 9 jaar. Ik zit bovenin de Eiffeltoren op het toilet, en ik krijg de deur niet meer open. Ik moest heel nodig, en heb de deur op slot gedaan, maar ik krijg hem niet meer open. Ik zit hier nu al drie dagen, en ik heb honger. Ik mis mijn ouders ook. Kom me alsjeblieft please please helpen!!

Groetjes, Jasmijn
Natuurlijk is zo'n inleiding altijd al heel interessant voor de kinderen. Je kunt een gesprekje aangaan met de kinderen over gekke plaatsen. Hebben ze zelf weleens meegemaakt dat ze vastzaten in een heel gekke plaats? Bijvoorbeeld bovenin het reuzenrad, of in de lift, of in de kelder, of wat dan ook? Vertel daarna dat de kinderen gaan fantaseren hierover. Ze mogen zelf een plek bedenken, waar ze zogenaamd vastzitten. Ze moeten dan een briefje schrijven met een aantal punten erin:
  1. "Beste ..... " (pappa en mamma, iedereen, klasgenoten, etc.)
  2. Wie ben je?
  3. Waar zit je?
  4. Hoe ben je daar gekomen?
  5. Hoelang zit je daar al?
  6. Hoe gaat het nu met je?
  7. Wat moet de lezer van het briefje doen?
  8. Afsluiting
Met zo'n puntsgewijze indeling hebben kinderen veel houvast. De resultaten kunnen heel leuk en verrassend zijn. Laat kinderen hun noodkreten ook voorlezen!

Vrij naar een fantastisch idee van medestudente Patricia van der Molen

Terug


Copyright ©2003-2024  Geoffrey Reemer