Index  |   Groep 1-2  |   Groep 3-4  |   Groep 5-6  |   Groep 7-8  
  Vraag en antwoord  |   Thema's en projecten  
Menu
Index De Meester Lespraktijk LesideeŽn Werkbladen Liedjes Boekverslagen Links Gastenboek en e-mail
Tip: kijk ook eens in mijn IdeeŽnregister

Geoffreys nieuwste project:

Print-vriendelijke pagina
Het winkelcentrum
Groep 5-6 - Rekenen

Benodigdheden:
Oppervlakte is een moeilijk rekenkundig begrip. Je moet daarom zoveel mogelijk proberen er een zinvolle context bij te bedenken. Zo'n zinvolle context is dit lesidee: het winkelcentrum.

De gemeente heeft plannen om vlak bij jullie in de buurt een groot winkelcentrum te bouwen. In dit winkelcentrum komen grote en kleine winkels. En de kinderen mogen voor architect spelen en het winkelcentrum helemaal inrichten. Maar ze moeten wel met ťťn ding rekening houden: elke winkel heeft een bepaald aantal vierkante meters gehuurd. C&A wil bijvoorbeeld 60 m≤, Free Record Shop heeft genoeg aan 30 m≤. Op het bord maak je zelf een lijstje met winkels en het aantal vierkante meters dat ze willen hebben. De kinderen moeten dit in gaan passen in het winkelcentrum, en ook de wandelpaden maken. Die moeten natuurlijk ook breed genoeg zijn, en alle winkels moeten goed bereikbaar zijn. Hoe breed moet zo'n wandelpad dan eigenlijk zijn? Goede vraag om te bespreken.

De kinderen zijn dus helemaal vrij om op het werkblad het winkelcentrum van hun dromen te maken, mits ze maar goed letten op het aantal vierkante meters. Eventueel kun je nog een extra eis invoeren voor de slimmeriken: let op de concurrentie! Free Record Shop zou het bijvoorbeeld niet echt waarderen als er een Diskoland in de buurt was, want dan zouden ze veel meer concurrentie hebben. Probeer de soorten winkels dus een beetje te spreiden.

Het lijkt een lastige opdracht, en dat is het ook wel. Maar als je duidelijk bent in wat de bedoeling is, en de kinderen ook een beetje op weg helpt, moet dit wel te doen zijn. Succes!

Terug


Copyright ©2003-2024  Geoffrey Reemer